REGULAMENT

PALAS STREETBALL CHALLENGE 2018

Data eveniment: 9-10 iunie 2018
Locatie eveniment: Grădina PALAS
Inscrierile incep Luni la ora 15:00, in saptamana turneului 04 Iunie 2018
Inscrierile au loc exclusiv pe platforma on line de pe website-ul  www.3la3.ro
In acest an NU este taxa de inscriere.

Perioada de inscrieri este limitata pentru ca in timpul ramas de la inchiderea inscrierilor si startul competitiei sa se poata organiza desfasuratorul complet al evenimentului.

Prin inscrierea la eveniment declar ca am citit intreg regulamentul.
De asemenea declar ca am luat la cunostinta Regulamentul «PALAS STREETBALL CHALLENGE» postat pe site-ul oficial ale evenimentului http://sportalaiasi.ro/streetball/regulament/ si sunt de acord cu acesta. In afara de acestea, sunt de acord ca pozele, filmarile, interviurile in presa (Radio, TV, ziare si reviste), reclamele, pliantele, afisele si cartile facute in cadrul evenimentului pot fi multiplicate, difuzate sau publicate fara nicio pretentie din partea subsemnatului.

In plus, prin inscrierea si participarea la competitia sportiva « PALAS STREETBALL CHALLENGE » declar pe propria raspundere ca:
· Sunt apt/a fizic si psihic si am o pregatire fizica corespunzatoare pentru participarea la acest eveniment sportiv, concurand pe propria raspundere, sunt constient/a de riscurile de accidentare, mi le asum in totalitate si exonerez de orice raspundere organizatorul SPORT A LA IASI in cazul in care voi suferi orice fel de prejudiciu, accident;
· Datele completate in acest formular sunt corecte si declar ca mi-a fost adus la cunostinta Regulamentul de desfasurare a competitiei pe care ma oblig sa il respect in totalitate.
Organizatorul nu isi asuma responsabilitatea pentru niciun fel de accident sau prejudiciu aparut in timpul acestui eveniment, concurentii peste 18 ani vor participa pe propria raspundere iar cei minori vor participa numai cu semnatura parintelui (tutorelui legal).

Prin procedura de inscriere on-line, se considera ca ati citit toate regulamentele competitiei si sunteti de acord cu ele. Inscrierea on-line nu asigura accesul in competitie, decat daca taxa de participare a fost achitata in contul specificat si in intregime in maximul de 10 zile de la data inscrierii. Achitarea doar partial a taxei de inscriere pana in momentul opririi inscrierilor, atrage dupa sine anularea inscrierii repective iar suma achitata nu mai este restituita, intrucat a fost ocupat un loc eligibil in defavoare altei inscrieri.

Categoriile de varsta in care echipele se pot inscrie sunt validate, doar in cazul in care categoria respectiva are minim 5 echipe inscrise. In caz contrar, echipele inscrise in acea categorie vor fi trecute imediat la categoria imediat superioara.

Nici un concurent nu se poate inscrie la o categorie inferioara ca si varsta sau sex. Nerespectarea acestui criteriu duce la anularea participarii a echipei din care face parte concurentul.
Pentru validarea concurentilor la categoria de varsta la care s-au inscris, acestia va trebui sa aiba asupra lor buletinul de identitate sau certificatul de nastere (sunt valabile si copii dupa aceste documente).

Concurentii sub 18 ani vor avea obligatoriu asupra lor un accept scris din partea parintilor/tutorilor legali de a participa la competitie, precum si o declaratie pe propire raspundere ca sunt apti pentru efortul fizic. Fara aceste documente, concurentul respectiv nu poate participa in competitie, indiferent de consecintele asupra echipei.
Concurentii peste 18 ani vor semna aceste documente inainte de inceperea competitiei.

In caz de neprezentare la competitie, taxa de inscriere nu se restituie.

Regulile jocului

Regulile oficiale FIBA pentru jocul de baschet sunt valabile pentru toate situatiile de joc nespecificate in prezentul regulament al jocului de baschet 3x3.

Art.1 - Terenul si mingea
Jocul se va disputa pe un teren de baschet 3x3 cu un cos. Un teren regulamentar de 3x3 are dimensiunile de 15m (latime) si 11m (lungime).
Terenul va avea marcaje regulamentare pentru jocul de baschet, inclusiv o linie de aruncari libere situata la 5,80 m de linia de fund, un semicerc (linie de 2 puncte) cu o raza de 6,75 m, masurata de la proiectia pe teren a centrului inelului si o zona de protectie situata sub cos (no-charge semi-circle).
Mingea utilizata la toate categoriile este mingea de marime 6.

Nota: la nivelul competitiilor populare, 3x3 poate fi jucat oriunde;
marcajele ternului –daca sunt utilizate– vor fi adaptate la spatiul disponibil.

Art.2 - Echipele
Fiecare echipa va avea in componenta 4 jucatori (3 jucatori pe teren si o rezerva).

Art.3 - Oficialii jocului
Oficialii jocului vor fi unul sau doi arbitri si scorer / cronometror.

Art.4 - Inceputul jocului
4.1 Cele doua echipe se vor incalzi simultan inainte de startul jocului.
4.2 Jocul va incepe cu o tragere la sorti. Echipa care va castiga tragerea la sorti va putea alege sa aiba prima posesia la inceputul jocului sau la inceputul eventualelor prelungiri.
4.3 Meciul va incepe cu minim 3 jucatori din fiecare echipa pe teren.
Nota: articolele 4.3 si 6.4 se aplica competitiilor oficiale FIBA 3x3 (nu sunt obligatorii la nivel de competitie populara). Competitiile oficiale FIBA 3x3 sunt turneele olimpice, Campionatele Mondiale (inclusiv juniori), Campionatele zonale (inclusiv juniori), 3x3 World Tour si 3x3 All Stars.

Art.5 - Scorul
5.1 Fiecare aruncare marcata din interiorul semicercului de 6,75 m va conta 1 (un) punct.
5.2 Fiecare aruncare marcata din exteriorul semicercului de 6,75 m va conta 2 (doua) puncte.
5.3 Fiecare aruncare libera marcata va conta 1 (un) punct.

Art.6 - Timpul de joc / Echipa castigatoare
6.1 In cadrul unui meci se va juca o repriza de 10 (zece) minute. Timpul de joc se va opri in situatiile in care mingea nu este in joc (minge moarta) si in timpul aruncarilor libere. Timpul de joc va reporni dupa efectuarea check ballului, atunci cand mingea ajunge in mainile unui jucator de la echipa aflata in atac.
6.2 Totusi, echipa care va marca prima 21 (doua zeci si unu) puncte sau mai multe inainte de expirarea timpului de joc va fi desemnata castigatoarea jocului. Aceasta regula se aplica doar in cadrul timpului regulamentar de joc
(nu si in timpul eventualelor prelungiri).
6.3 In cazul in care, la sfarsitul celor zece minute, scorul este egal, se va juca, dupa o pauza de un minut, o repriza de prelungiri. Va exista o pauza de 1 minut inaintea inceperii prelungirilor. Echipa care va marca prima 2 (doua) puncte va castiga jocul.
6.4 O echipa care nu este prezenta pe teren cu minim 3 (trei) jucatori la startul jocului, va pierde prin forfeit. Scorul inregistrat va fi de w-0 sau 0-w in favoarea echipei prezente pe teren in formatie valida (w = win = victorie). In cazul in care ambele echipe nu se prezinta la teren la startul jocului cu minim 3 (trei) jucatori, ambele echipe vor pierde jocul prin forfeit.
6.5 O echipa va pierde prin default daca paraseste terenul inaintea sfarsitului meciului sau daca toti jucatorii acelei echipe sunt accidentati sau descalificati.
In cazul situatiei de default, echipa castigatoare poate alege sa-si pastreze scorul inregistrat la momentul opririi jocului (punctele marcate), in timp ce echipa care pierde prin default va avea 0 puncte.
6.6 O echipa care pierde prin default sau forfeit va fi descalificata din competitie.
Nota: Daca nu este disponibil un cronometru de joc, timpul de joc este la discretia organizatorului. FIBA recomanda setarea timpului de joc in concordanta cu limita de scor (10 minute/10 puncte; 15 minute/15 puncte; 21 minute/21 puncte)

Art.7 - Faulturi / Aruncari libere
7.1 O echipa este in situatie de penalizare cand a comis 6 (sase) faulturi. Dupa ce echipa a comis 9 (noua) faulturi, orice fault suplimentar va fi considerat fault tehnic. Pentru evitarea oricarui dubiu, jucatorii nu sunt eliminati din joc pe baza numarului de faulturi personale (cu exceptia cazului prevazut la art. 15).
7.2 Faulturile pe aruncare din interiorul semicercului de 6,75m se penalizeaza cu 1 (o) aruncare libera. Faulturile pe aruncare din exteriorul semicercului de 6,75 m se penalizeaza cu 2 (doua) aruncari libere.
7.3 Situatiile de fault – cos vor fi urmate de 1 (o) aruncare libera.
7.4 Faulturile de echipa cu nr 7, 8, 9 vor fi penalizate cu 2 (doua) aruncari libere in orice situatie. Incepand cu cel de al zecelea fault de echipa precum si orice fault tehnic sau antisportiv vor fi penalizate cu 2 (doua) aruncari libere si urmatoarea posesie. Aceasta clauza este aplicata de asemenea si faulturilor pe aruncare si se aplica cu exceptie de la regulile 7.2 si 7.3.
7.5 Posesia este pastrata dupa ultima aruncare libera derivata dintr-un fault tehnic sau antisportiv iar jocul este reluat prin check ball din spatele semicercului de 6,75m.

Art.8 - Modalitati de joc
8.1 Dupa fiecare cos marcat sau aruncare libera marcata (cu exceptia art.7.5):
• Un jucator de la echipa care nu a marcat va relua jocul prin dribling sau pasa catre zona din exteriorul semicercului de 6,75 m. Dupa ce mingea a ajuns in zona din exteriorul semicercului, echipa aflata in posesie
poate ataca cosul (fara check ball).
• Echipa in aparare nu poate ataca mingea in interiorul semicercului „nocharge” de sub cos, acesta fiind zona de protectie a echipei aflata in atac.
8.2 Dupa fiecare aruncare ratata sau aruncare libera ratata cu exceptia art. 7.5):
• In cazul in care echipa aflata in atac recupereaza mingea, aceasta poate ataca cosul fara a mai scoate mingea in exteriorul semicercului de 6,75m.
• In cazul in care echipa aflata in aparare recupereaza mingea, aceasta trebuie sa scoata mingea in zona din exteriorul semicercului de 6,75m si numai dupa aceea poate ataca cosul.
8.3 Dupa fiecare situatie de minge moarta, jocul se va relua de catre echipa in posesie din zona din exteriorul semicercului de 6,75 m, cu un schimb de minge (check ball) cu unul dintre jucatorii echipei aflate in aparare.
8.4 Un jucator este considerat in exteriorul semicercului de 6,75 m cand nici unul din picioarele sale nu este in interiorul sau calca pe simicerc.
8.5 In cazul unei situatii de 1 la 1 (jump ball), mingea va reveni echipei aflate in aparare.

Art.9 - Jocul pasiv
9.1 Jocul pasiv va fi considerat abatere.
9.2 In cazul in care terenul este echipat cu ceasuri de atac, echipa aflata in atac va trebui sa arunce la cos si sa atinga inelul in maximum 12 secunde. Ceasul de atac va fi pornit atunci cand echipa in atac va primi mingea de la
adversar dupa check ball sau atunci cand, dupa cos marcat, echipa in aparare a recuperat mingea de sub cos.
Nota: In cazul in care terenul nu este echipat cu ceasuri de atac si echipa aflata in atac va juca pasiv fara sa incerce sa arunce la cos, arbitrul va acorda un avertisment numarand 5 secunde pentru ca echipa in atac sa incerce
aruncarea.

Art.10 - Schimbarile de jucatori
Schimbarile de jucatori (in cazul in care echipele au in componenta si o rezerva) sunt permise in orice situatie de minge moarta, inaintea reluarii jocului.
Schimbarile vor fi efectuate obligatoriu pe la centrul tusei aflata in partea opusa panoului de joc, intre jucatorul care intra si cel care iese urmand sa existe un contact fizic (atingerea palmelor, bataie pe umar etc.). Pentru schimbari nu este nevoie de acordul arbitrilor.

Art.11 - Time-out
Fiecare echipa va beneficia de un time-out de 30 (trei zeci) secunde. Un jucator poate solicita time-out atunci cand jocul este oprit.

Art.12 - Procedura de protest
In cazul in care o echipa crede ca intersele ei au fost afectate de deciziile unui oficial sau de catre un eveniment care s-a produs in timpul jocului, trebuie sa procedeze in urmatoarea maniera:
• Un jucator al echipei va semna foaia de joc imediat dupa sfarsitul jocului si inainte care arbitrul sa valideze scorul.
• Intr-un interval de 30 (trei zeci) minute, echipa trebuie sa prezinte o explicatie scrisa a cazului si, de asemenea, sa prezinte o garantie in echivalentul a 200 USD directorului sportiv al competitiei. Daca protestul este acceptat, garantia va fi returnata.
• Materialele video pot fi folosite doar pentru a decide daca ultima aruncare din meci a fost efectuata in timpul regulamentar si/sau daca aceasta a fost de 1 (unul) sau 2 (doua) puncte.

Art.13 - Regulile de clasament
Atat in grupe cat si in clasamentul general, urmatoarele reguli de clasificare vor fi utilizate. Daca echipele sunt la egalitate la primul criteriu, se va proceda la urmatorul si asa mai departe.
• Cele mai multe vicorii (sau raportul de victorii in cazul in care numarul de jocuri nu este egal)
• Comparatie cap-la-cap (cu luarea in cosiderare a vicoriilor/infrangerilor si cu aplicarea doar in cadrul grupei)
• Cele mai multe puncte marcate ca medie (fara a lua in considerare scorurile de vicorie prin forfeit)
Daca echipele sunt la egalitate dupa acesti pasi, echipa cu cel mai bun punctaj in cadrul capilor de serie va fi cea care se va clasa mai bine.

Art.14 - Regulile capilor de serie
Echipele sunt distribuite in grupe pe baza punctajului echipei (suma punctelor celor mai buni 3 jucatori inaintea inceperii competitiei). In caz de egalitate intre echipe, distributia in grupe va fi determinata aleatoriu inaintea inceperii comeptitiei.

Art.15 - Descalificarea
Un jucator care comite 2 (doua) faulturi antisportive va fi descalificat din joc de catre arbitru si din competitie de catre organizator. Independent de aceasta, organizatorul va descalifica din competitie orice jucator pentru acte
de violenta, agresiune fizica sau verbala, interferenta nesportiva in rezultatul meciului, incalcare a regulilor FIBA privind dopingul (Book 4 – FIBA Internal Regulations) sau orice alta incalcare a Codului de Etica FIBA (Book 1, Chapter II – FIBA Internal Regulations).
Organizatorul poate descalifica intreaga echipa din competitie pe baza contributiei celorlalti jucatori (inclusiv prin non-actiune). Dreptul FIBA de a impune sanctiuni pe baza cadrului regulator al competitiei, termenii si conditiile de pe www.3x3planet.com si regulamentul intern FIBA ramane neafectat de descalificarea prevazuta la art. 15.

Fiecare participant execută cate o aruncare din cinci pozitii diferite.
Se califica în finala cei care reusesc să inscrie cel putin trei cosuri.
In finala care se va desfăşura ulterior, fiecare finalist executa cate doua aruncari din cele cinci pozitii stabilite.
Primii doi clasati (sau toti cei care au un numar de cosuri inscrise egal cu primii doi clasati) mai executa cate o serie de 10 aruncari pentru stabilirea locurilor 1 si 2.

Fiecare participant execută cate 3 aruncari de la linia de libere.
Daca nu inscrie niciun cos, participantul iese din competitie.
Daca inscrie, incepand cu prima inscrisa se vor numara cosurile marcate consecutiv, pana la prima ratare.
Nicio aruncare nu se poate repeta.

Se califica în finala cei care reusesc să inscrie cele mai multe cosuri dupa acest algoritm. Daca sunt mai multi participant cu acelasi numar de cosuri marcate consecutiv, acestia vor intra toti in finala.

In finala care se va desfăşura ulterior, fiecare finalist executa aruncari de la linia de aruncari libere, conform algoritmului descris mai sus.
Castiga acel participant care reuseste sa inscrie consecutiv, cel mai mare numar de cosuri. Daca vor fi din nou mai multi participanti care au inscris cel mai mare numar de cosuri, intre acestia se va mai disputa o finala conform regulamentului deja cunoscut.

Concursul poate fi castigat doar de un singur participant.

SUCCES!!